ESITTELY

Asumme Valkeakoskella Pyörönmaan kylässä maaseudun rauhassa. Perheeseemme kuuluvat myös lapsemme myös Aliisa, Oskari, Amalia, Olivia ja Otto. Koiramme elävät kanssamme vanhassa rintamamiestalossa. Piha on kokonaan aidattu, joten koiramme saavat ulkoilla vapaasti aina sään salliessa. Koska asumme maalla, on koirien treenaus ja lenkitys myös helposti hoidettavissa: ovesta ulos ja suoraan pellolle tai metsään.

Tavoitteenamme on kasvattaa terveitä ja hyväluonteisia novascotiannoutajia ja käyttölinjaisia labradorinnoutajia, jotka toimivat hyvin käytännön metsällä ja monessa harrastuksessa. Yritämme parantaa jalostustyöllämme novascotiannoutajien metsästyksessä tarvittavia ominaisuuksia ja käyttölinjaisten labradorien osalta ylläpitää niiden hyviä käyttöominaisuuksia.

Olemme käyneet kasvattajan peruskurssin v. 2005 ja kasvattajanimi Siipiveikon on myönnetty meille vuonna 2007. Anna on käynyt nou/nome-koulutusohjaaja kurssin, ja toiminut Valkeakosken kennelkerholla toko-kouluttajana. Anna on ollut Novascotiannoutajat ry:n tokotoimikunnan puheenjohtajana vuonna 2006, sekä nome-toimikunnan puheenjohtajana 2007-2008 sekä nome-toimikunnassa 2009. Ville on ajokoirakokeiden palkintotuomari. Lisäksi Ville on käynyt toko-koulutusohjaajakurssin, ja toiminut aktiivisesti Valkeakosken kennelkerholla toko-kouluttajana. Ville on ollut myös Valkeakosken metsästysyhdistyksen kenneljaoston jäsenenä, sekä Novascotiannoutajat ry:n nometoimikunnassa. Olemme Novascotiannoutajat ry:n sitoumuskasvattajia.

Harrastamme koiriemme kanssa monipuolisesti. Harrastusten pääpaino on noutajien metsästyskokeissa sekä käytännön metsästyksessä. Koiramme toimivat mukanamme niin sorsametsällä kaislikoissa kuin kyyhkysmetsällä passissa pellon laidallakin. Lisäksi tollereitamme käytetään silloin tällöin jäniksiä ja rusakoita ylösajavina koirina. Tämän lisäksi koiramme tollaavat sopivissa maastoissa, eli houkuttelevat sorsia ampujan aseenkantaman ulottuville. Toinen meille tärkeä harrastus on TOKO, eli tottelevaisuuskoulutus. Tokossa kisaamme erikoisvoittajaluokassa. Harrastamme myös WT:tä, jossa yhdistyy mukavasti niin nomen kuin tokonkin parhaat puolet. Lisäksi harrastamme MEJÄ:ä eli verijälkeä. Silloin tällöin käymme hassuttelemassa agilitykentälläkin. Joskus meidät näkee myös näyttelykehän laidalla, ja välillä omien koirien ja kasvattien kanssa kehässä.

Anna ja Ville Rantala, rananna @ gmail.com, 0505438423 tai 0407156685Haluaisitko liittyä Siipiveikon porukkaan?

Pentumme luovutetaan noin 7-8 viikon iässä rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon. Pennut elävät kanssamme sisällä ja ne tottuvat samalla normaaleihin elämisen ääniin sekä lapsiin. Riista tulee monipuolisesti tutuksi pennuille jo pentulaatikossa. Pentujen kanssa käydään autoajeluilla ja liikutaan sään salliessa runsaasti metsissä ja pelloilla. Pennut tottuvat lapsien käsittelyyn ja niitä sosiaalistetaan runsaasti. Ne tutustuvat myös perheen muihin koiriin sekä hevosiin. Lisäksi pentuja totutetaan kaulapantaan ja hihnassa kävelemiseen ja ne kutsutaan ruokakupille pillillä. Pennut luovutetaan madotettuina, sirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina. Tarvittaessa pennuista otetaan myös PRA-testit. Pentujen mukaan tulee ruokinta- ja hoito-ohjeet, koulutusohjeita, dummy, pilli sekä Tolleri-info. Lisäksi liitämme pennunostajat Novascotiannoutajat ry:hyn ja Suomen noutajakoirajärjestöön.

Pentujemme ostajat ovat erittäin tervetulleita treenaamaan kanssamme. Käytössämme ovat laajat pellot ja hyvät kaislikkorannat sekä mukavat metsämaastot. Pentujemme omistajat ovat lisäksi tervetulleita käymään kanssamme metsällä syksyisin koiriensa kanssa. Pentujemme perheet saavat meiltä tarvittaessa riistaa pakkaseensa treenejä varten. Järjestämme pentuetapaamisia + kimppatreenejä ja kenneltreffejä. Olemme tukemassa pennunostajiamme niin hyvissä kuin huonoissakin hetkissä koiran koko eliniän ajan. Lisäksi tarjoamme koulutusapuamme harrastamissamme lajeissa ja pohdimme yhdessä koiran omistajan kanssa ongelmatilanteisiin ratkaisuja. Emme vain myy pentujamme harrastaviin koteihin, vaan harrastamme myös itse koiriemme kanssa (NOME:ssa voittajaluokassa ja TOKO:ssa erikoisvoittajaluokassa + käytännön metsästys), joten meillä on myös käytännön kokemusta lajeista joita toivomme kasvattiemme kanssa harrastettavan.

Pennunostajilta edellytämme:

- Riistaintoa. Myös koiran omistajan täytyy pystyä käsittelemään riistaa, jotta nome-treenit onnistuvat. Tolleri on alunperin jalostettu metsästyskoiraksi ja sellaisena toivomme sen myös pysyvän.
- Rakkautta ja rajoja koiralle. Tollerin tulee olla perheenjäsenenä ihmisten arjessa mukana, se ei ole vain harrastusväline. Silti koira pitää tapakasvattaa, eikä se saa ottaa johtajan paikkaa laumassaan.
- Avoimuutta. Meiltä pennun ottaessaan kannattaa huomioida, että kerromme rehellisesti niin koiriemme kuin kasvattiemmekin hyvät ja huonot puolet. Täydellistä koiraa ei ole olemassakaan. Kaikki autoimmuunisairauksiin sairastuneet tollerikasvattimme ovat löydettävissä yhdistyksen julkaisemalta autoimmuunisairauslistalta, sillä uskomme että avoimuus on ainut tie terveempien rotukoirien kasvatuksessa.
- Tekemisen tarmoa. Tollerin kanssa pitää harrastaa, ja mielellään rodunomaisia lajeja (nome, metsästys). Kisaamispakkoa ei ole, mutta toivottavaa olisi että koiran kanssa käytäisiin vähintään taippareissa ja parissa näyttelyssä koiran aikuistuttua. Pelkästään sohva/kotikoiraa etsivät eivät valitettavasti saa meiltä pentua. Koskaan ei voi tietää mitä koiran elämä tuo eteensä, eli joskus saattaa käydä että koirasta ei olekaan muuhun kuin sohvakoiraksi. Kuitenkin jo hakuvaiheessa kotikoiraa etsivät eivät löydä sitä meiltä.
- Terveystutkimukset koiralle n. 1,5-2-vuoden iässä (lonkat, kyynärät, silmät).
- Jos koirasi jostain syystä joutuu vaihtamaan kotia, informoit meitä siitä ennakolta.
- Kuulumisia yhteiselämästä, niin onnistumisista kuin ongelmistakin.